V poslední době se stále častěji můžete setkat s nabídkami práce pro pracovní agentury. Na první pohled vše vypadá idylicky – pohodlné a jednoduché získání práce, zatímco nad vámi drží agentura ochrannou ruku. I zde se ale skrývají nevýhody – prozradíme vám, na co si dát pozor.

Princip fungování pracovních agentur

Pracovní agentura zaujímá vlastně roli prostředníka mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. V jistém ohledu nahrazují pracovní úřady – rozdíl je ale v tom, že pracovní agentura pracuje pro svého klienta – tedy firmu, od které dostala zakázku.
Pokud po vás pracovní agentura vyžaduje vstupní poplatek, mělo by to pro vás být varovné znamení. Je lepší si takovou agenturu důkladně prověřit.

Práce na dočasné přidělení

Specifikem, které pracovní pozice u pracovních agentur provází, jsou tzv. práce na dočasné přidělení. Ty se často pojí s prací na dohodu nebo na zkrácený úvazek. Občas se vyskytnou i pozice na plný pracovní úvazek, ale jen málokdy mají větší časovou dotaci než jeden rok.

Tento systém funguje tak, že jste vedeni jako zaměstnanec pracovní agentury. Pracovní smlouva je uzavřená s pracovní agenturou, mzdu vyplácí účetní oddělení agentury a stejně tak s vámi řeší veškeré pracovněprávní náležitosti. Reálně pak ale pracujete pro firmu, s kterou má agentura uzavřenou smlouvu.

Výhody pracovních agentur

Využití pracovních agentur má své nesporné výhody. Předně:

  • Je to jednoduché
  • Dostanete se k zajímavým nabídkám
  • Agentura vás může doporučit jako prvního uchazeče
  • Agentura vás může doporučit více zaměstnavatelům

Nevýhody pracovních agentur

Každá mince má dvě strany, a stejně tak i využití služeb pracovní agentury. Mezi největší nevýhodu patří samotný fakt, že mezi vámi a zaměstnavatelem stojí prostředník. Komunikace tak neprobíhá mezi vámi, ale ještě mezi dalším subjektem, což může vést k nejasnostem nebo neúplným informacím.

Nebezpečím, které nelze zanedbat, je množství personálních agentur a to, že ne všechny jsou seriózní a spolehlivé. Neseriózní agentury vám mohou například strhnout část vaší mzdy. Před uzavřením jakékoliv smlouvy byste si měli vybranou pracovní agenturu pečlivě prověřit.

Pokud jste agenturní pracovník, zákon vám zajišťuje stejnou výši mzdy a základních odměn. Jsou tady ale i výhody (např. různé druhy pojištění) které se na agenturní pracovníky nevztahují.

Pohodlně i bez agentury

I přes výše zmíněné nevýhody přinášejí pracovní agentury určitý komfort. Ten lze ale jednoduše nahradit, pokud budete práci hledat přes spolehlivý pracovní portál.

Staffito nabízí přehledné pracovní nabídky přímo od zaměstnavatelů, a navíc vám nabízí možnost své zaměstnavatele ohodnotit. Díky zajištění přímé komunikace se zaměstnavatelem navíc máte možnost okamžitě zjistit, jestli si budete rozumět nebo ne.

Chytrý algoritmus za vás navíc vyhledá pracovní nabídky, které budou sedět právě vám.

 

Image

Připojte se k profesní síti Staffito

Získejte online životopis a zasílání nejnovějších nabídek práce do e-mailu zdarma.

Profil vytvoříte za méně než 1 minutu.

Často hledané nabídky práce

Prodej a obchod

Stavebnictví

Logistika

IT & Design

Administrativa

Gastro

Management

Řemeslo

Nabídky práce podle lokace

Nabídky práce Praha
Nabídky práce Brno
Nabídky práce Ostrava
Nabídky práce Plzeň
Nabídky práce České Budějovice
Nabídky práce Olomouc

Vyhledávání profesionálů

Vyhledávejte a kontaktujte profesionály, freelancery, brigádníky nebo nové zaměstnance. Je to zdarma.

Vyhledávání profesionálů
Cron Job Starts