Do kterých online kanálů se vyplatí investovat, aby odezva uchazečů byla, co největší? Zaměřili jsme se na porovnání jednotlivých online kanálů.

Inzerce práce ve vyhledávačích

Inzerce práce přímo ve vyhledávačích jako je Google nebo Seznam prostřednictvím vlastních inzerátů je poměrně náročná cesta a finančně se vám pravděpodobně nevyplatí. Budete muset platit nejen budget na "proklikání", ale také zkušeného PPCčkaře nebo agenturu, která si vezme poměrně tučný příplatek za správu. Dalším problémem je, že budete v aukčním procesu předhazování nabídek soupeřit s pracovními portály, které budou dosahovat lepších výsledků. Tudíž je budete muset přeplácet. Tato cesta je z možných zřejmě nejdražší s nejistým výsledkem.

Pokud vás vyhledávače přesto lákají zjistěte, nejdříve jaké sousloví lidé vyhledávají, když hledají vaší pracovní pozici, abyste věděli, do kterého inzerátu investovat. Vyzkoušejte si v Googlu nebo Seznamu vyhledat několik sousloví, které můžou zadávat vaši potenciální uchazeči o zaměstnání. V Googlu se tato funkce nazývá Plánovač klíčových slov. Například když hledáte sekretářku, zkuste zadat 'sekretářka nabídka práce'. Porovnejte si výsledky vyhledávání. Z analýzy získáte nejrelevantnější klíčová slova. Celý proces cílení je ovšem ještě složitější a vydal by na samostatný článek. Proto pokud nejste zkušenými PPCčkařem doporučuji oslovit odborníka.

Výhody a nevýhody inzerce práce ve vyhledávačích

  • Oslovíte pouze uchazeče, kteří právě hledají práci
  • Náročné zadávání inzerátu a vyhodnocování
  • Nutnost vlastnit přistávací stránku s popisem inzerátu na vlastním webu
  • Poměrně drahý způsob inzerce pokud si vše necháte spravovat odborníkem
  • Platíte předem dobíjením budgetu na proklikání bez jistoty výsledku

 

Inzerce práce na profesní síti Staffito

Inzerce práce na profesních sítích jako je Staffito. Dnes velmi zajímavá, moderní a efektivní cesta, jak najít ty správné zaměstnance. Hlavní výhodou je možnost v inzerci cílit na vybraný segment profesních oborů. Profesní síť nabízí i recruitmentový nástroj, který vyhledává potenciální zájemce o vaši nabídku, které můžete oslovit přímo. Profesní sítě jsou jedním z největších pomocníků headhunterů, kteří dříve bez profesních sítí neměli mnoho možností, jak najít ty správné zaměstnance. Jedním z dalších přínosů je tvorba vlastní sítě potenciálních zájemců. Vytvořením profilu v síti získáte prostor pro sdílení nabídek práce a tvoření vlastní sítě spojení. Tyto spojení, alias uživatelé vaše nabídky budou sledovat, sdílet nebo je doporučovat dále. Je to přidaná hodnota, protože doporučení od skutečných lidí fungují nejlépe.

Výhody a nevýhody inzerce práce na Staffitu

  • Oslovíte nejen uchazeče, kteří právě hledají práci
  • Jednoduché zadávání inzerátu a vyhodnocování
  • Není nutnost vlastnit přistávací stránku s popisem inzerátu na vlastním webu
  • Efektivní způsob inzerce bez nutnosti správy odborníka
  • Platíte jen pokud chcete nabídku práce propagovat

 

Inzerce práce na vašem firemním webu

Inzerce práce na vašem firemním webu se vyplatí vždy. Přihlásí se možná jen několik uchazečů, ti jsou ovšem velmi kvalitní, protože znají vaši firmu a chtějí pracovat pro váš brand i z jiných důvodů než jsou finance. Navíc pokud máte dobrého webmastera, který rozumí seo optimalizaci, můžete těžit i z organické návštěvnosti vyhledávačů zdarma.

Výhody a nevýhody inzerce práce na firemním webu

  • Oslovíte pouze návštěvníky vašeho webu
  • Je nutné vytvořit kariérní stránku s inzerátem na vašem webu
  • Efektivní způsob inzerce bez nutnosti správy odborníka, pokud nepočítáme vytvoření stránky
  • Platíte jen jednou za samotné vytvoření kariérní stránky na vašem webu

 

Inzerce práce na sociálních sítích

Inzerce na sociálních sítích jako je Facebook nebo Twitter. Sociální sítě mají podobné možnosti cílení jako profesní sítě nebo vyhledávače. Nicméně za stejné peníze dostanete především na začátku pravděpodobně horší odezvu. Na sociálních sítích jsou uživatelé primárně kvůli sdílení s přáteli a rodinou. Většina jich právě aktivně nebude hledat práci a vaše nabídky je budou otravovat. I když už se dá cílit na Facebooku na tzv hledače práce nebude to tak efektivní jako profesní sítě nebo pracovní portály. Na druhou stranu můžete oslovit i lidi, kteří právě nehledají aktivně práci. Některé se vám může podařit přetáhnout od konkurence. Tento proces je samozřejmě nákladnější.

Výhody a nevýhody inzerce práce na sociálních sítích

  • Oslovíte nejen uchazeče, kteří právě hledají práci
  • Náročné zadávání inzerátu a vyhodnocování
  • Nutnost vlastnit přistávací stránku s popisem inzerátu na vlastním webu
  • Poměrně drahý způsob inzerce pokud si vše necháte spravovat odborníkem
  • Platíte předem dobíjením budgetu na proklikání bez jistoty výsledku

 

Inzerce práce na pracovních portálech

Inzerce práce na pracovních portálech je dnes téměř nutností. Inzerce na skutečně funkčních portálech je většinou poměrně drahá. Ceny se pohybují od 1500Kč výše za 1 inzerát práce. Na druhou stranu inzerce je často účinná. na pracovních portálech ovšem oslovíte pouze lidi, kteří aktivně hledají práci. nevýhodou také může být platba předem za inzerát bez nejistého výsledku. Takto se zřejmě spálíte několikrát než najdete ty pravé portály pro vás, kde skutečně jsou relevantní uchazeči o vaši pracovní nabídku.

Výhody a nevýhody inzerce práce na pracovních portálech

  • Oslovíte pouze uchazeče, kteří právě hledají práci
  • Jednoduché zadávání inzerátu a vyhodnocování
  • Není nutnost vlastnit přistávací stránku s popisem inzerátu na vlastním webu
  • Efektivní způsob inzerce bez nutnosti správy odborníka
  • Platíte předem dobíjením za vystavení inzerátu bez jistoty odezvy

 

Závěrem: Kariérní stránky na vašem webu by neměly chybět. Na pracovních portálech inzerujte pokud vás personální situace hodně pálí a profesní sítě budujte průběžně. Jestli na nich nejste tak začněte než vám ujede vlak. Samozřejmě vám doporučím profesní síť Staffito, ovšem existují jich stovky, které jsou i oborově zaměřené.

Často hledané nabídky práce

Prodej a obchod

Stavebnictví

Logistika

IT & Design

Administrativa

Gastro

Management

Řemeslo

Nabídky práce podle lokace

Nabídky práce Praha
Nabídky práce Brno
Nabídky práce Ostrava
Nabídky práce Plzeň
Nabídky práce České Budějovice
Nabídky práce Olomouc

Vyhledávání profesionálů

Vyhledávejte a kontaktujte profesionály, freelancery, brigádníky nebo nové zaměstnance. Je to zdarma.

Vyhledávání profesionálů