Hledání práce pro většinu lidí představuje především stres – zvlášť, pokud hledání nové pracovní pozice trvá již delší dobu. Je pak jednoduché polevit v ostražitosti a ocitnout se uprostřed pohovoru, který není nic jiného než propracovaný podvod. Jak takové nabídky poznat už na dálku?

Pohovor, za kterým se skrývá past

Podvodníci byli, jsou a budou. Spousta z nich zjistila, že se jejich terčem můžou jednoduše stát lidé, kteří touží po lepší práci. Zlákají je téměř neuvěřitelně výhodnou nabídkou, kterou si dotyční nechtějí nechat ujít – přestanou být tak ostražití a jednoduše se zapíšou k nevýhodné smlouvě. Většina těchto podvodů končí tak, že uchazeč o pozici zaplatí firmě, namísto toho, aby od nich získal výplatu.

Základní znamení, na která si dát pozor

Jediným způsobem, jak proti těmto praktikám bojovat, je prevence, opatrnost a informovanost. Základní je nenechat se unést nečekaně vysokou výší nabízeného platu, ale zaměřit se i na detaily pracovní nabídky – často už v samotném inzerátu lze najít varovné signály.

Měli byste zpozornět, pokud:

  • V nabídce není uvedený název firmy
  • Firma se vyskytuje v rejstříku dlužníků
  • Popis práce je vágní a nekonkrétní

Jak poznat, že na pracovním pohovoru něco neklape

Ne vždy je nebezpečí poznat už z inzerátu. Jsou tady ale jasné znaky, které by vás měly na pohovoru okamžitě alarmovat, že je v něco v nepořádku.

Problémem je, pokud název firmy z inzerátu není shodný s názvem firmy, která sídlí na místě konání pohovoru. Obezřetně byste měli přistupovat i k žádosti o poskytnutí nestandardních informací – například kontakt na vaše příbuzné.

K podepisování dokumentů přistupujte zodpovědně. Nepodepisujte nic, co není běžné nebo nutné (např. souhlas k uchování osobních údajů). Pokud vám bude nabídnuto podepsání pracovní smlouvy již na pohovoru, dobře si ji pročtěte. Seriózní zaměstnavatel by na vás neměl vyvíjet nátlak k neuváženému podepsání smlouvy.

Nejdůležitější věc – nikdy zaměstnavateli nic neplaťte (ani se k tomu podpisem nezavazujte). Žádná zaměstnanecká pracovní pozice nevyžaduje, abyste nejdříve složili kapitál. Ve chvíli, kdy po vás budou vyžadovat počáteční vklad, jde s největší pravděpodobní o podvod.

Jak se bránit proti podvodům?

Pravidlo je jednoduché – firmy, kterým odpovídáte, byste si měli zkontrolovat. Jednodušším a dobrým řešením je ale i to, že budete nabídky hledat na seriózních a spolehlivých pracovních portálech. Ideální jsou takové, kde je potřeba mít platný účet.

Staffito vyžaduje platný účet jak po zájemcích, tak i po firmách. Tím chrání vaši bezpečnost a zamezuje tomu, aby se v nabídkách portálu objevovaly potencionálně nebezpečné pracovní nabídky.

Staffito nezapomíná ani na zkušenosti ostatních uchazečů a nabízí možnost ohodnotit zadavatele nabídky – a to jak pozitivně, tak i negativně. Sledujte hodnocení zadavatelů a sami se podělte o své zkušenosti, díky tomu bude pracovní trh mnohem bezpečnější. Podívejte se na nabídky práce, které jsou na Staffitu nebo si rovnou vytvořte svúj profil.

 

Image

Připojte se k profesní síti Staffito

Získejte online životopis a zasílání nejnovějších nabídek práce do e-mailu zdarma.

Profil vytvoříte za méně než 1 minutu.

Často hledané nabídky práce

Prodej a obchod

Stavebnictví

Logistika

IT & Design

Administrativa

Gastro

Management

Řemeslo

Nabídky práce podle lokace

Nabídky práce Praha
Nabídky práce Brno
Nabídky práce Ostrava
Nabídky práce Plzeň
Nabídky práce České Budějovice
Nabídky práce Olomouc

Vyhledávání profesionálů

Vyhledávejte a kontaktujte profesionály, freelancery, brigádníky nebo nové zaměstnance. Je to zdarma.

Vyhledávání profesionálů